5 smaków – słodki, słony, gorzki, kwaśny…

Pięć smaków, nie to nie błąd tytułu, rzeczywiście człowiek jest zdolny do odczuwania pięciu smaków. Chociaż rzadko można spotkać kogoś kto o tym wie, to to rzeczywiście prawda, piątym smakiem jest smak umami – z japońskiego tłumaczy się go jako dobry, pełny, mięsny.

Język człowieka pokryty jest około 10 000 kubków smakowych, rozmieszczone są one na języku, podniebieniu, w nabłonku gardła, nagłośni oraz w górnej części przełyku. Dodatkowo kubki smakowe zlokalizowane na języku skupiają się w widocznych wybrzuszeniach, tzw. brodawkach.

Co ciekawe kubki smakowe zwiększają swoją wrażliwość u kobiet ciężarnych. Wrażliwość na różne smaki, zwłaszcza gorzki i słodki jest uwarunkowana genetycznie, a więc różna u każdego człowieka.

Podstawowe cztery smaki to:

  1. słodki –największe zagęszczenie receptorów słodkiego smaku jest na koniuszku języka
  2. słony - receptory rozrzucone są równo po całym języku, jednak największe skupiska tworzą się po bokach w przedniej części języka
  3. kwaśny - najwięcej receptorów smaku kwaśnego jest na bokach języka
  4. gorzki - najwięcej receptorów smaku gorzkiego występuje u nasady języka (tył języka)

Piątym smakiem jest umami. Receptory wykrywające ten smak zostały odkryte dopiero w 2001 roku. Odczucie smakowe zwane umami jest bezpośrednio związane z glutaminianem sodu – składnikiem popularnych przypraw do zup i sosów, receptory smaku umami są wrażliwe między innymi na glutaminian sodu. Z fizjologicznego punktu widzenia umami to smak pokarmów mięsnych i potraw wysokobiałkowych.

Jeśli kubki smakowe kontaktują się przez dłuższy czas z substancjami umami, aktywność komórek odbierających i przetwarzających odczucia smakowe zmniejsza się. Kolejny talerz rosołu nie cieszy już tak jak pierwszy.


     -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  
Zobacz także
Sławek      03 czerwca 2011, godz. 00:27
     -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  
Dyskusje:
gravatar
gdf
25 stycznia 2012, godz. 18:40
i piąty umami(mięsny)
gravatar
Me
09 marca 2014, godz. 23:25
Czyli jak potrawy są ostre, to jakie są tak na prawdę?
gravatar
xyz
15 kwietnia 2014, godz. 19:45
Ponieważ ostry smak to doznanie bólowe i nie jest rozpoznawany przez kubki smakowe.

Dodaj nowy komentarz
Pola treść, nick i email są wymagane. Email nie będzie publikowany. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Jednocześnie informujemy, iż komentarze są moderowane i zastrzegamy sobie prawo do ich usunięcia. Chcesz, aby przy Twoim komentarzu pojawił się Twój awatar? Przeczytaj instrukcję »


Produkty OTE
Żele energetyczne polecane przez profesjonalistów!

Szukaj na stronie

Body Mass Index - kalkulator BMI
Wiek:
lat(a)
Kobieta
Mężczyzna
Wzrost:
cm
Masa:
kg

Czy wiesz że...
ananas pozytywnie wpływa na proces trawienia
next »

Polecamy

Najczęściej czytane
Facebook
Partnerzy
Myprotein